CMMS onderhoud in de voedingsmiddelenindustrie - Getuigenis Malteurop

Onderhoud in de voedingsmiddelenindustrie - Getuigenis CCMS

CMMS onderhoud in de voedingsmiddelenindustrie – Getuigenis Malteurop

CMMS voor de voedingsmiddelenindustrie: de troef van CARL Source voor het onderhoud van Malteurop.

Malteurop heeft van het CMMS en de mobiliteit een echt strategisch voordeel gemaakt voor het optimaliseren van haar onderhoudsinterventies. De wereldleider in de productie van mout berust op een groot territoriaal netwerk met meerdere sites gebaseerd in verschillende landen en regio’s. Hierdoor groeide de behoefte aan een grondige reorganisatie met tot slot de migratie naar een flexibel CMMS voor de voedingsmiddelenindustrie en aangepast aan de behoeften van deze sector.

 

Decodering met de werknemers van Malteurop Caroline Pattyn-Froissart, verantwoordelijke voor de informatiestroom, Xavier Niquet, coördinator preventief onderhoud, en Michael Chotin, technisch verantwoordelijke.

Malteurop, een van de wereldleiders in de moutproductie voor de industrie voedingsmiddelenindustrie

 

Steunend op haar 24 sites in de hele wereld, levert Malteurop aan meer dan 600 brouwers en meer dan 600 distilleerderijen. De onderneming produceert ook ingrediënten op basis van mout voor de voedingsmiddelenindustrie. De business unit Frankrijk Duitsland, de oudste van de groep, telt 4 sites in Frankrijk en 3 in Duitsland.

In 2019 werd een nieuw gebouw speciaal ontworpen en aangepast voor alle onderhoudsactiviteiten, zowel mechanisch als hydraulisch, maar ook voor automatiseringen en de ketelbouw. Dit zorgde zowel voor een betere toegankelijkheid voor haar klanten als voor een verbeterde efficiëntie bij de interventie door haar technici.

Een pilootproject om de verandering te stimuleren en te implementeren in drie fasen

 

Het CMMS is een wereldwijd project”, preciseert Caroline Pattyn-Froissart, verantwoordelijke van de informatiestroom bij Malteurop meteen. “Er is wat men doet voorafgaand aan het opzetten van het CMMS rond het onderhoud, hetgeen met doet in het CMMS en hetgeen men denkt te doen na de implementatie.” Zo heet het projectteam de tijd genomen om de juiste vragen te stellen en een audit uit te voeren bij alle 7 sites van de business unit Frankrijk Duitsland, waarvoor de taal- en culturele verschillen een beperking vormen waarmee rekening moet worden gehouden vanaf het begin van het project.

Alles maakt deel uit van een vaststelling”, schetst Xavier Niquet, coördinator preventief onderhoud bij Malteurop. “Voor ons is onderhoud een kritieke as. Onze sites zijn sterk geautomatiseerd en wij kunnen het ons niet permitteren dat er meerdere storingen tegelijk optreden. Dit zou een te zware impact hebben op onze productie. En de uitdaging op het vlak van veiligheid was primordiaal. Op het geheel van de 7 sites van de BU Frankrijk Duitsland, is de helft van de ongevallen opgetreden tijdens de onderhoudsinterventies.”

Zo heeft de stuurgroep van het overgangsproject naar de software van het CMMS CARL Source deze doelstellingen kunnen vastleggen:

  • Verbetering van de veiligheid van de medewerkers dankzij het vastleggen van onderhoudsmethoden.
  • Vermindering van corrigerend onderhoud en opnieuw in evenwicht brengen van de verhouding tussen preventieve en correctieve interventies.
  • Verbetering van de beschikbaarheid van de machines om meer te produceren, zonder geforceerde extra investeringen te doen in de productietool.
  • Optimalisatie van de onderhoudskosten.
  • Verbetering van het beheer en de prognose van budgetten. Omdat de machines dezelfde zijn op de verschillende sites, is het mogelijk budgetten op te maken op basis van de activiteiten en de regelmatige defecten voor elke site.

 

{%ALT_TEXT%}

{%CAPTION%}

 

Het core-model en de onderhoudsactiviteiten

Op die manier heeft het team heeft een reproduceerbaar core model gebouwd om dit te kunnen implementeren op alle sites. “Deze fase voor de creatie van een core model vertegenwoordigt 80% van het werk”, verklaart Caroline Pattyn-Froissart. “De resterende 20% is voor de instellingen”. Dashboards met rapportage voor de veiligheid, onderhoudsactiviteiten evenals de impact op de productie en de kosten vullen de middelen voor deze overgang aan.

“… De hedendaagse interventies worden uitgevoerd naar de software van het CMMS CARL Source en wij kunnen ze toewijzen aan technici op basis van hun beschikbaarheid.”

Technisch verantwoordelijke Malteurop

CARL Source, een CCMS-oplossing voor de voedingsmiddelenindustrie die zich aanpast aan de specifieke kenmerken van het onderhoud van Malteurop

 

Voordat u kiest voor de software voor het beheer en onderhoud van assets die het best is aangepast aan de behoeften van Malteurop, heeft het projectteam ook een audit uitgevoerd bij meerdere leveranciers. Dit is de mobiele optie CARL Touch die het team heeft overtuigd door de mogelijkheid om asynchroon te werken, m.a.w. offline. “Wij werken in silo’s, met zeer dikke muren. We hoeven u dan ook niet uit te leggen dat er niet altijd wifi beschikbaar is. En onze technici waren bijzonder enthousiast dat ze toch van hun smartphones konden gebruik maken om de gegevens van de interventies te integreren”, legt de verantwoordelijke voor informatiestromen uit. Daarnaast is de oplossing meertalig, wat essentieel is voor een onderneming zoals Malteurop met internationale BU’s (China, Verenigde Staten…). Er werd ook begeleiding door de teams van CARL Berger-Levrault verzorgd in meerdere talen, wat het werken intern heeft vergemakkelijkt.

Op onze sites maakt iedereen die toegang heeft tot een computer, zoals de administratieve bedienden en collega’s van de boekhouding of de productie,  gebruik van CARL Source, terwijl onze technici uitgerust zijn met een smartphone met de mobiele oplossing CARL Touch“, verklaart Michael Chotin, technisch verantwoordelijk van Malteurop. Onder de talrijke sterke geïdentificeerde punten, legt hij de nadruk op de preventieplannen. “We hebben onze oude Exceltabellen terug boven water gehaald en ze in deze nieuwe tool geïnjecteerd. Vandaag komen de interventies automatisch van de software en kunnen we ze toewijzen aan technici op basis van beschikbaarheid“, besluit de technische verantwoordelijke.
Om alle werknemers op te leiden in het gebruik van de CARL-applicaties, heeft Malteurop opleidingen georganiseerd, evenals een seminar in het Frans en in het Duits. Hierdoor konden we beter de specifieke eigenschappen van de teams begrijpen en konden we een doeltreffende follow-up voorzien om de verandering te kunnen begeleiden.

Implementatieperspectieven

 

We zijn voortaan in fase drie”, analyseert Xavier Niquet. “We kunnen de gegevens gebruiken om onze voortdurende verbetering een boost te geven.” “En er zijn nog heel wat ideeën die we kunnen uitwerken, in het bijzonder op het vlak van veiligheid”, voegt Caroline Pattyn-Froissart toe. “Onze technici vragen er ons steeds meer om, net als bijvoorbeeld voorraadmodules“. Missie op te volgen.

DE VOORDELEN VAN HET CMMS VOOR DE VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE MET CARL SOURCE EN CARL TOUCH

Mogelijkheid om asynchroon te werken Automatisering van preventieve plannen Meertalig