Renault Trucks & het CARL Source CMMS

Succesverhalen van klanten - Gebruikersverhaal onderhoudssoftware - Renault Trucks

Renault Trucks & het CARL Source CMMS

Hoewel de naam anders doet vermoeden, maakt Renault Trucks sinds 2001 deel uit van de Volvo Groep en biedt het niet enkel vrachtwagens maar ook bedrijfsvoertuigen aan. Met 10.000 werknemers in 150 landen en meer dan 58.900 verkochte voertuigen in 2022 is Renault Trucks een van de wereldleiders in het ontwerpen, produceren en verkopen van transportoplossingen. Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van deze sector en om de efficiëntie van de productielijnen te verbeteren, is het onderhoudsteam van Renault Trucks sinds 2012 uitgerust met de CMMS-oplossing CARL Source Factory.

Een CMMS om het hoofd te bieden aan de uitdagingen in de vrachtwagensector

 

Renault Trucks - EAM CMMS CARL Source Factory

Voor 2011 werd het onderhoud van Renault Trucks beheerd via diverse CMMS-software waaronder CARL Master en enkele tools van het type Access die intern ontwikkeld werden. De teams gebruikten ook Excel en zelfs papieren notitieboekjes om de onderhoudsoperaties uitgevoerd op 3 Franse productiesites op te volgen.

Het bedrijf ging op zoek naar een gemeenschappelijke tool en maakte in het bestek melding van de harmonisatie van het onderhoudsproces, de registratie van de historiek en de digitalisering van alle interventies. De focus lag ook op preventief onderhoud en op een beter beheer en betere opvolging van de voorraden om zo de kosten te drukken.

Uiteindelijk viel de beslissing op het CMMS CARL Source. Deze oplossing paste perfect binnen de strategie om de onderhoudsprestaties van de 3 sites van de groep te centraliseren en te verbeteren en dit door de indicatoren te delen, vergelijkende analyses mogelijk te maken, de voorraden te centraliseren enz.

Renault Trucks: een project van grote omvang

FR-Renault Trucks - Success Story - GMAO Carl Source Factory_chiffres_cles

Implementatie van CMMS-software van CARL Berger-Levrault

In 2011 werd voor CARL Source gekozen, waarna Renault Trucks één jaar nauw samenwerkte met CARL Berger-Levrault. “Samen met de teams van CARL Berger-Levrault zijn we erin geslaagd om de database binnen de gestelde termijn te implementeren”, aldus Vincent Hopital, IT Solution Leader bij Renault Trucks.

“Ondertussen hebben we ons ook gebogen over de algemene werking van de software, de gebruiksregels, de aanmaak van de uitrustingen en de gebruikersaccounts en de transfer van de historieken. We zijn er ook in geslaagd referenties te creëren voor meer dan 30.000 artikelen van 2.500 verschillende leveranciers, binnen de 15 magazijnen van het bedrijf.”

Al deze gegevens werden overgezet via CARL Loader. “We wilden ook zelf instaan voor het beheer van onze gebruikers en uitrustingen”, aldus Vincent Hopital. “Daarom hebben de teams van CARL Berger-Levrault van bij de start op iedere site een paar mensen opgeleid in CARL Source. Deze personen zetelen in de stuurgroep en konden perfect de noden op het terrein kenbaar maken en vooral helpen om iedereen te scharen achter deze nieuwe werkmethode.”

De progressieve uitrol van de functionaliteiten startte bij de onderhoudsdiensten en breidde zich uit naar de magazijnen met de wisselstukken en vervolgens de productiemedewerkers om de communicatie tussen productie en onderhoud te verbeteren.

“De afgelopen jaren heeft onze fabriek in Bourg en Bresse gemiddeld slechts één minuut stilgelegen.”

Vincent Hopital, projectmanager IT

Renault Trucks - EAM CMMS CARL Source FactoryVandaag maken 150 personen dagelijks gebruik van CARL Source Factory om hun onderhoudsactiviteiten te plannen en op te volgen. “Bij storingen kunnen we gemakkelijker diagnoses stellen en ook onze jaarlijkse audits inzake traceerbaarheid en de opvolging van een installatie zijn eenvoudiger voor te bereiden”, verduidelijkt Vincent Hopital.

“De software omvat 500 preventieve onderhoudsacties per centrum. De beschikbaarheid van de uitrustingen is spectaculair verbeterd en dat vertaalt zich in een winst van één eurocent op de onderhoudskosten van 2 miljoen onderdelen geproduceerd in de perserij. Zo wordt 2% oftewel 25.000 euro winst per jaar gemaakt!”. Deze cijfers zijn te danken aan de vele rapporten en prestatie-indicatoren op maat van Renault Trucks.

De zichtbaarheid van de voorraden heeft ook geleid tot andere grote voordelen. Zo werden de voorraden gecentraliseerd waardoor de kosten die hiermee verband houden gedrukt konden worden. De mobiele app CARL Touch is een mooie aanvulling en maakt het nog eenvoudiger om interventies te beheren en tijdwinst te creëren voor de technici. “Dankzij dit nieuwe CMMS konden we onze methoden standaardiseren en onze onderhoudsafdelingen onderling vergelijken en doeltreffend reorganiseren”, aldus Vincent Hopital.

“We blijven luisteren naar onze technici zodat de oplossingen bijgesteld kunnen worden. Zo hebben zij bijvoorbeeld verzocht om de reglementaire controles via de module Control-S automatisch te integreren in CARL Source en om volledig de overstap te maken naar Industry 4.0 dankzij het IoT-platform BL Predict dat deel uitmaakt van het CMMS CARL Source.”

Onze onderhoudsoplossing voor apparatuur in de industrie: CARL Source Factory

CARL Source Factory | CMMS voor de industrie

CARL Source Factory is onze CMMS-oplossing, gewijd aan de industriesector. Deze werd ontworpen om u de beste omstandigheden te garanderen voor het gebruik van industriële asset, verwante structuren en de veiligheid van uw personeel. Hiermee kunt u uw onderhoudsactiviteiten in real time sturen, nieuwe werkzaamheden en reglementaire diagnosen beheren, uw dienstverleners volgen en uw contracten beheren terwijl u toch een evenwicht vindt tussen kwaliteit en budgetbeheer. Deze oplossing werd ontworpen met vooraanstaande instanties in onze sector en zal u helpen om de uitdagingen aan te gaan van de industrie 4.0.