Grain de Sail: van ambachtelijk tot industrieel, dankzij CMMS

Succesverhalen van klanten - Gebruikersverhaal over onderhoudssoftware - Grain de Sail

Grain de Sail: van ambachtelijk tot industrieel, dankzij CMMS

Grain de Sail werd in 2010 geboren uit een idee voor duurzame ontwikkeling: koffie en chocolade van de uiteinden van de aarde brengen op een zeilend vrachtschip. In 2013 opende Grain de Sail haar eerste koffiebranderij in de buurt van Morlaix (Bretagne, Frankrijk), in 2016 gevolgd door een chocoladefabriek, die nu 500 ton per jaar produceert.
In 2020 zal het beroemde vrachtschip uitvaren. Om de reis niet leeg te maken, wordt het een drijvende kelder die Franse biologische wijnen over de Atlantische Oceaan vervoert.

Grain de Sail CMMS CARL Source Factory

CMMS, van kleinschalig tot semi-industrieel

Gesterkt door het succes schakelt Grain de Sail in 2020 over op een industriële versnelling. 4 jaar eerder besloten de oprichters hun chocolade te vervoeren en te produceren, en in augustus 2021 werd een gloednieuwe chocoladefabriek van 2.500 m2 gebouwd in Morlaix.

Als onderdeel van zijn inzet voor MVO heeft het merk ervoor gekozen om de producenten de bonen te laten oogsten, drogen, roosteren en malen op de plek waar zij ze oogsten. Het is in de vorm van een “massa” (of pasta) dat de bonen de Atlantische Oceaan oversteken in de ruimen van de Grain de Sail I, een 24 m monohull met een laadvermogen van 50 ton, evenals op hun tweede schip, de Grain De Sail II, een 52 m monohull met een laadvermogen van 350 ton.

Nieuwe machines, veeleisende processen, ambitieuze doelstellingen: preventief onderhoud en voorraadoptimalisatie kunnen niet beperkt blijven tot Excel-spreadsheets. “Met meer dan 3 of 4 machines is een CMMS essentieel, en we hebben er meer dan 50“, zegt Jean-Marc Riou, technisch manager voor de industriële kant van Grain de Sail.

Grain de Sail, koffie en chocolade op een vrachtschip

GMAO-Grainde_Sail_CMMS-CARL-Source

Implementatie van CARL Source software

In 2020, tijdens de bouw van de fabriek, stelde het bedrijf zijn CMMS specificaties op, anticiperend op multi-site beheer, de SaaS bedrijfsmodus en de gewenste workflows… En CARL Source Factory werd gekozen!

Een nieuwe fabriek en nieuwe apparatuur beginnen met CMMS lijkt misschien een ideaal recept… Maar “je moet de machines leren kennen en beheersen, en eraan wennen”, zegt Jean-Marc Riou.

Zoals de concheermachine, die het deeg vermaalt maar waarvan de messen aan de zijkanten slijten, waardoor de technicus naar de kuip moet om de chocolade te schoffelen… “We doen veel verbeteringswerk… en correctiewerk aan standaardonderdelen. CARL Source stelt ons in staat om te anticiperen op slijtage, zodat we onze preventieve maatregelen kunnen afstemmen om zo operationeel mogelijk te zijn”.

Dit omvat ook het anticiperen op productiepieken door automatisch onderdelen te reserveren, waarvan de voorraad en de levering door CARL Berger-Levrault worden beheerd.

« Boven de 3 of 4 machines is CMMS essentieel. Geen enkel argument kan rechtvaardigen dat we het zonder doen. »

Jean-Marc Riou, Industrieel technisch manager

Grain de Sail CMMS CARL Source Factory

“De impact van slecht onderhoud is uitstel. Er is geen haast bij: chocolade heeft een houdbaarheidsdatum van een jaar! Maar we kunnen te maken krijgen met onderdelentekorten van 4 tot 6 maanden,” benadrukt Jean-Marc Riou. Daarom bespaart CARL Source tijd. Dankzij onze beheersing van de procedures profiteren we van predictief onderhoud voor de hele vloot.

De afdelingen Productie en Onderhoud hebben hun eigen schermformulieren ontwikkeld, dus er is geen mondelinge geschiedenis meer. “Ik heb zelfs een ‘instellingen’-knop gemaakt”, lacht Jean-Marc, die aanbeveelt om de trainingen zorgvuldig te volgen en “de vruchten van collectieve reflectie met iedereen die bij onderhoud betrokken is, te delen op een leeg bestand.

Je moet jezelf bijvoorbeeld 1 of 2 maanden voordat je begint vragen stellen over de boomstructuur”. Op deze manier kon de kwaliteitsmanager haar behoeften kenbaar maken op het gebied van sondes en metrologie en de herhaling van metingen en controles. Dit alles met het doel om zowel voedselveiligheid… als een uitstekende smaak te garanderen!

Over smaak gesproken, Jean-Marc vertrouwt me toe dat hij nog maar 30% van het potentieel van zijn tool gebruikt: “Ik heb nog veel onderwerpen en functies te ontdekken, met name gegevensanalyse”.

Onze onderhoudsoplossing voor apparatuur in de industrie: CARL Source Factory

CARL Source Factory | CMMS voor de industrie

CARL Source Factory is onze CMMS-oplossing, gewijd aan de industriesector. Deze werd ontworpen om u de beste omstandigheden te garanderen voor het gebruik van industriële asset, verwante structuren en de veiligheid van uw personeel. Hiermee kunt u uw onderhoudsactiviteiten in real time sturen, nieuwe werkzaamheden en reglementaire diagnosen beheren, uw dienstverleners volgen en uw contracten beheren terwijl u toch een evenwicht vindt tussen kwaliteit en budgetbeheer. Deze oplossing werd ontworpen met vooraanstaande instanties in onze sector en zal u helpen om de uitdagingen aan te gaan van de industrie 4.0.