Industrieel onderhoud: de keuze van Winoa Frankrijk om het beheer en de veiligheid van haar onderhoudsprocessen te optimaliseren

Industrieel onderhoud - Getuigenis Winoa Frankrijk

Industrieel onderhoud: de keuze van Winoa Frankrijk om het beheer en de veiligheid van haar onderhoudsprocessen te optimaliseren

Onderhoudsproces: overstap van een ERP naar een CMMS-oplossing.

Winoa, wereldleider op het vlak van oppervlaktebehandeling, heeft gegokt op een diepgaande culturele verandering: overstappen van haar historische ERP naar een krachtig en allesomvattende CMMS-oplossing. De oplossing van CARL Berger-Levrault heeft deze evolutie kunnen begeleiden dankzij een bijzonder verfijnde ergonomie en aanpasbaarheid evenals een doeltreffende mobiliteit die wordt geleverd door de tool CARL Touch. De hoeksteen van dit project? De mogelijkheid om de gegevens van de verslagen van regelgevende instanties zoals het Bureau Veritas met de functionaliteit Control-S.

 

Verworven ervaring met Richard Bana, technisch verantwoordelijke, en Guillaume Ronchi, technicus continue verbetering, bij Winoa Frankrijk.

” …Wij waren op zoek naar een betrouwbaar en progressief systeem om de opvolging van al onze installaties te garanderen.”

Richard Bana, technisch verantwoordelijke bij Winoa Frankrijk

Winoa, wereldleider op het vlak van oppervlaktebehandeling

 

Met 350 ton ruwe staalkorrels, haar 1.000 werknemers, haar 11 fabrieken, verdeeld over 4 continenten, haar 6 testcentra en 3 R&C-centra, bereikt Winoa 10.000 klanten in de hele wereld, waaronder in het bijzonder granietzagerijen.

De groep is aanwezig in 100 landen via haar netwerk van 100 verkopers, 23 technische experts en 240 agenten en distributeurs. De Franse site, gelegen in Cheylas, tussen Grenoble en Chambéry, vormt 30% van het volume van de groep en stel 85 personen te werk. “Wij zijn georganiseerd in drie productiewerkplaatsen, waaronder een deel staalbewerking voor ruwe korrels, een deel thermische behandeling en een laatste inpakwerkplaats”, verduidelijk Richard Bana, technisch verantwoordelijke. “Wij hebben ook een groot algemeen magazijn met 8.500 vervangingsonderdelen voor een globaal bedrag van 5 miljoen euro op voorraad.”

Het beheer en de veiligheid van het industrieel onderhoud optimaliseren met het CMMS CARL Source

 

CARL Source Factory | GMAO pour l'industrie

CARL Source Factory | Maintenance Industrielle

Ons totaal onderhoudsbudget bedraagt ongeveer 85 miljoen euro met een grote diversiteit van de interventies“, legt Richard Bana uit. “We hebben het machinepark van de werkplaats voor de productie van vloeibaar staal en gietijzeren korrels, vervolgens dat van de thermische behandeling en tot slot deze van de koelcircuits en de stofvangers. We hadden nood aan een betrouwbaar en progressief systeem om de opvolging van al onze installaties te verzekeren.” Zo is Winoa France gemigreerd van haar intern ontwikkeld ERP naar de CMMS-oplossing van CARL Berger-Levrault.

Het doel? De gegevens centraliseren in één applicatie om een globaal zicht te krijgen over de verschillende installaties, een link te maken met de voorraden, een directe interface te creëren met de technici en de update van gegevens te vergemakkelijken dankzij een simultane verbinding. “Een zeer belangrijk punt was de creatie van een link met de tellers om een energiebesparing te verkrijgen en hierdoor, een verlaging van onze exploitatiekosten. De beveiliging blijft ook een bijzonder grote uitdaging”, geeft Richard Bana aan.

” …Wij hebben leesbare en bruikbare gegevens om toekomstige interventies te voorzien.”

Guillaume Ronchi, technicus continue verbetering bij Winoa France

CARL Source, een flexibel en persoonlijk aanpasbaar CMMS

CARL Source Factory | CMMS voor de industrie

Voor de implementatie van de tool, heeft Winoa Frankrijk gekozen voor personalisering. “Wij hebben particuliere toegang gecreëerd voor elke persoon, licht Guillaume Ronchi, technicus continue verbetering toe. Afhankelijk van het beroepstype, bijvoorbeeld magazijniers of administratieve bedienden, wordt elk scherm persoonlijk aangepast met de informatie en de KPI’s die de betreffende persoon nodig heeft.” Voor het beheer van assets heeft Winoa gekozen om de functie Cartografie om zich te oriënteren in de werkplaats. “Zodra we een asset selecteren, hebben we de boomstructuur die zich uitvouwt – – tot zes boomstructuurniveaus – met alle elementen en een zeer diepgaande precisiegraad.

Ook de veiligheid neemt een belangrijke plaats in onder de doelstellingen van het CMMS-project. Dankzij de functionaliteiten van CARL Source, kan het bedrijf voortaan fiches voor de preventie van risico’s die gekoppeld zijn aan de werkomgeving, of het nu om elektrische, mechanische of gasrisico’s gaat. “Hierdoor is het mogelijk de risico’s die verwant zijn met elke interventie, te evalueren en kan de technicus zich erop voorbereiden”, vertelt de expert tevreden.

Sinds 2013 wordt het CMMS van CARL Berger-Levrault gebruikt in de hele werkplaats met nieuwe ontwikkeling op basis van de implementatie. Voor het beheer van de voorraden en de toewijzing van kostencentra aan de betrokken assets, heeft Winoa ervoor gekozen om een interface te creëren voor de dialoog tussen CARL Source en de ERP-aankopen. Hierdoor kunnen ook alarmen worden geïntegreerd als de drempels van de maanduitgaven zijn overschreden. “Wij werken veel aan de aan het magazijn”, licht Richard Bana toe. “Omdat er geen directe link was tussen het magazijn en de aankopen, hebben we de mobiele applicatie CARL Touch gebruikt met een ontwikkeling voor het lezen en integreren van barcodes om de uitvoer van onderdelen te vergemakkelijken. We moeten erbij vermelden dat we maandelijks vervangonderdelen uitvoeren voor een waarde van 60.000 tot 80.000 euro. Dit verklaart het nut van deze ontwikkeling, zowel voor het onderhoud, maar ook voor de productie.” Met CARL Touch is het ook mogelijk de inventarissen te vergemakkelijken dankzij de mobiliteit die word verzekerd door de modus voor offline werken.
En ook de voordelen op het vlak van reglementaire interventies zijn niet de minste. “Met de optie Control-S van CARL Berger-Levrault kunnen we de documenten van het Bureau Veritas importeren en ons zo een duidelijk beeld vormen van de uit te voeren interventies”, bevestigt Guillaume Ronchi. “We hebben dus leesbare en bruikbare gegevens om toekomstige interventies te voorzien.”